Telefon

+381 62 852 10 10

Email

slimingstudio@yahoo.com

Radno vreme

Pon-Pet: 8-20h

Hormoni i celulit – da li su stvarno povezani? Celulit se razvija usled promena u velicini i strukturi vasih masnih celija. Zbog toga se smatra da bi hormoni poput insulina i kateholamina, koji su ukljuceni u razgradnji i skladistenju masti, mogli igrati kljucnu ulogu u njegovom stvaranju.

Nutricionisti smatraju se da bi bilo koja hormonska neravnoteza koja uzrokuje povecanje masnoce zbog razgradnje masti, poput visokog nivoa insulina, mogla dovesti osobu u veci rizik od razvoja celulita.

Uz to, s obzirom na to da je celulit mnogo cesci kod zena, smatra se da bi zenski polni hormon estrogen mogao imati ulogu u nastanku celulita.

hormoni i celulit

Sta je hormonski disbalans?

Neravnoteza hormona odnosi se na situaciju kada su pacijentovi hormoni iznad ili ispod ocekivanog normalnog nivoa. Hormonska neravnoteza najcesce ukljucuje najosnovnije muske ili zenske hormone: estrogen i testosteron.

U odredjenom zivotnom periodu, poput puberteta ili trudnoce, nivo hormona prirodno doseze vrhunac ili pad. Medjutim, mnogi muskarci i zene imaju abnormalne nivoe hormona iz drugih razloga, ukljucujuci:

 1. Menopauza
 2. Andropauza
 3. Odredjeni lekovi
 4. Genetika
 5. Stres

Simptomi hormonske neravnoteze mogu varirati od blagih do teskih i mogu ukljucivati:

 1. Gojenje
 2. Gubitak kostane mase
 3. Gubitak misicne mase
 4. Niska energija
 5. Smanjen libido
 6. Promene raspolozenja
 7. Napadi vrucine / nocno znojenje
 8. Gubitak kose

Da li su hormoni i celulit povezani?

U nekim slucajevima abnormalni nivoi hormona mogu doprineti gojenju, zadrzavanju vode i razvoju celulita.

Nedostatak estrogena i celulit

Celulit se moze pojaviti bilo kada u zivotu zene. Ali kada nivo estrogena opadne, celulit se uglavnom pogorsa. Nizi nivoi estrogena mogu na nekoliko nacina doprineti razvoju celulita. Na primer, snizen estrogen moze uzrokovati vaskularne promene, poput smanjenog protoka krvi u vezivno tkivo, povecane propusnosti i zadrzavanja tecnosti ispod koze,
sto sve moze igrati ulogu u razvoju celulita.

Snizen estrogen takodje moze znaciti smanjenu proizvodnju elastinskih vlakana i kolagena, koji odrzavaju kozu cvrstom. Kada nivo opadne, vezivno tkivo postaje slabije. Koza takodje postaje tanja. Kombinacija oba faktora idealna je za razvoj celulita.

Kada nivo estrogena pada?

Nivo estrogena opada tokom menopauze. Ali nivoi takodje mogu varirati godinama pre menopauze, tokom perimenopauze. Perimenopauza je vreme koje prethodi menopauzi i moze se dogoditi nekoliko godina pre nego sto zena udje u menopauzu. Tokom perimenopauze, nivo estrogena moze biti prenizak ili previsok. Ova stanja mogu uticati na razvoj celulita.

Na primer, dominacija estrogena moze se razviti tokom perimenopauze, sto moze doprineti povecanju masti. Vise masti uskladisteno ispod koze moze povecati rizik od nastanka celulita.

Tokom menopauze, kako estrogen opada, koza stari sto takodje dovodi do vece vidljivosti celulita.

hormoni i celulit

Menopauza i celulit

Menopauza je fizioloski proces povezan sa sve vecom insuficijencijom osi hipotalamus-hipofiza-jajnik. Skup folikula jajnika sposoban za sintezu zenskih polnih hormona postepeno se iscrpljuje. Kao odgovor na niz endokrinih promena premenopauze, perimenopauze i postmenopauze, pojavljuju se sistemski somatski i emocionalni poremecaji. 

Koza je ciljni organ za polne hormone. Kod zena na troficnost i izgled koze najznacajnije uticu zenski polni hormoni, estrogen i progesteron.

Tokom menopauze niska koncentracija estrogena odgovorna je za povecanu vaskularnu propusnost i smanjeni vaskularni tonus, sto dovodi do ostecenja mikrocirkulacije i vazni su faktori koji predisponiraju za razvoj celulita.

Efekti nedostatka estrogena na vezivno tkivo koze ukljucuju smanjenu proizvodnju i lokalni sadrzaj kolagena i elastinskih vlakana tipa I i III, sto takodje doprinosi razvoju celulita.

"Hormon majcinog mleka" i celulit

Poznat kao „hormon majcinog mleka“, prolaktin smanjuje sposobnost metabolizma masti. Visok nivo prolaktina potiskuje hormone koji sagorevaju masti, testosteron i progesteron. Ovo moze uticati na nemoguccnost zene da smrsa tokom dojenja, pa stoga celulit postaje vidljiviji tokom trudnoce i posle porodjaja. Procitajte vise o trudnoci i celulitu ovde!

Insulin i celulit

Nasa tela oslobadjaju insulin svaki put kada jedemo – jos vise ako nasi obroci sadrze veliku kolicinu ugljenih hidrata. Ako iz nekog razloga vase telo nije u stanju da pravilno upravlja insulinom, npr. ako imate insulinsku rezistenciju ili ako niste redovno aktivni, insulin ima tendenciju da pretvara ugljene hidrate u masne ccelije koje se skladiste kao trigliceridi. Masne celije postaju vece i guraju se jedna o drugu – uzrokujuci celulit.

Problemi sa stitnom zlezdom i celulit

Hipotireoza se javlja kada stitna zlezda ne proizvodi dovoljno tiroidnih hormona. Ovi hormoni su neophodni u regulisanju metabolizma i mogu ga usporiti ako se ne proizvodi dovoljno. Zauzvrat, niska stopa metabolizma moze da vas izlozi riziku od razvoja celulita.

Kako mogu da popravim celulit izazvan hormonima?

Logicno je, ako je uzrok vaseg celulita unutrasnji, morate ga tretirati iznutra.

Ima onih koji postizu rezultate uz hormonsku terapiju pod striktnim pracenjem endokrinologa. Nemojte uzimati hormonsku terapiju na svoju ruku! Prvo treba da proverite hormone i stitnu zlezdu, da bi ste utvrdili da li su uzrok vaseg celulita hormoni. Tek tada se posavetujte sa endokrinologom oko hormonske terapije.

Ali mnoge zene su dosle do glatke koze bez celulita na prirodan nacin! 

Zdrava creva uklanjaju estrogen iz tela. Pazite na zdravlje vasih creva i bicete na korak do koze bez celulita. Povremena detoksikacija moze pomoci vasem telu da se resi toksina i samim tim smanji celulit. 

Zakljucak

Da, hormoni poput estrogena, insulina i tiroksina mogu neposredno uticati na celulit. Ukoliko dodje do njihovog poremecaja, mogu uticati na metabolizam masti, a samim tim na stvaranje mansih celija, koje uzrokuju celulit. 

Adekvatnom ishranom i fizickom aktivnoscu, celulit se moze otkloniti. 

Nas plan ishrane se pravi prema vasim potrebama i ukusima. Sastoji se iz 7-dnevnog detoksa i 30-dnevnog jelovnika. Jelovnici nisu samo zdravi, oni su jako ukusni, prilagodljivi i jednostavni za pripremu. 

Promena ishrane ce vam pomoci u borbi protiv celulita, ali ona nije dovoljna. Fizicka aktivnost je takodje kljucna. U nasoj ponudi mozete naci treninge na VacuStep-u i Power Plate-u. Oba treinga su jako efikasna u borbi protiv celulita, ali VacuStep ima malu prednost zbog svoje jedinstvene kombinacije vakuma i kardio treninga. Odlicna zamena za fizicku aktivnost je 3u1 Ultrakontur tretman.

Za vise informacija pozovite na +381 62 852 10 10 ili nam pisite na slimingstudio@yahoo.com

 

Recommended Articles

Leave A Comment

Call Now
Directions