Telefon

+381 62 852 10 10

Email

slimingstudio@yahoo.com

Radno vreme

Pon-Pet: 8-20h

Nasa koza je najveci i jedan od najvaznijih organa u nasem telu. Uz to, postoji nekoliko medicinskih stanja koja mogu uticati na nasu kozu i promeniti njen izgled. Dva uobicajena stanja koze su celulit i lipedem, koji mogu uciniti da koza izgleda kvrgavo, neujednaceno i oteceno. Iako ova dva uslova mogu izgledati slicna na povrsini, oni su potpuno razliciti jedan od drugog. Na primer, lipedem moze izazvati simptome kao sto su bol i smanjena pokretljivost, dok je celulit cisto kozmeticki i ne predstavlja zabrinutost za zdravlje.

Celulit

Sta je celulit?

Celulit je uobicajeno stanje koze koje pogadja otprilike 90% postpubertetskih zena i manje muskaraca. Celulit se javlja kada se masne naslage skupljaju u dzepovima ispod koze, stvarajuci udubljenja na kozi koja podseca na koru pomorandze ili svezi sir. 

U vecini slucajeva, celulit se formira oko karlicnog regiona, obicno zadnjice, kukova i butina, i uzrokuje da masnoca stvara kvrgav izgled usled rastezanja, lomljenja ili zatezanja kolagenih vlakana. Kljucna razlika izmedju celulita i lipedema je u tome sto je celulit cisto kozmeticki i ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik.

Lipedem

Sta je lipedem?

Lipedem je poremecaj vezivnog tkiva gde se naslage masti akumuliraju u donjem delu tela, najcesce na zadnjici, butinama i listovima. Nadlaktice takodje mogu biti pogodjen, ali ne utice na sake i stopala. U vecini slucajeva, pacijenti koji zive sa ovim stanjem dozivljavaju bol i edem, koji je poznat kao otok.

Lipedem moze biti iscrpljujuce stanje, sto dovodi do otoka i koze koja je podloznija modricama. Ako se ne leci, lipedem moze nastaviti da napreduje, sto rezultira bolom i osetljivodcu na dodir. Posto je lipedem kategorisan kao medicinsko stanje, bice potrebno stalno lecenje kako bi se sprecilo njegovo napredovanje.

Koja je razlika izmedju celulita i lipedema?

Lipedem i celulit izgledaju veoma slicni jedan drugom, jer oba mogu da dovedu do udubljenja na kozi i cini da ona postane neravna. Medjutim, kljucna razlika izmedju celulita i lipedema je u tome sto je celulit kozmeticko stanje koje ne dovodi do zdravstvenih stanja, dok je lipedem zdravstveno stanje koje moze napredovati, sto rezultira bolom, smanjenom pokretljivoscu i drugim simptomima.

Lipedem

Uzrok: nije poznat, najverovatnije hormonski disbalans

Simptomi: udubljenja na kozi, bolna koza, smanjena pokretljivost, modrice, abnormalne masne naslage u nogama, otok

Lecenje: promena u nacinu zivota, kompletna dekongestivna terapija, uklanjanje masnih naslaga

Celulit

Uzrok: nije poznat, ali veliki uticaj imaju ishrana, genetika, trudnoca i hormoni

Simptomi: kvrgasta udubljenja na kozi

Lecenje: korigovanje ishrane, laser terapija, VacuStep trening, Ultrakontur tretman, Power Plate trening

Celulit i lipedem

Zakljucak

Lipedem i celulit su dva razlicita stanja koze koja mogu izazvati slicne promene na kozi, kao sto su rupice i neravnine. Medjutim, postoji velika razlika izmedju celulita i lipedema. Lipedem je medicinsko stanje koje moze dovesti do bolova, modrica i otoka. S druge strane, celulit je cisto kozmeticko stanje i ljudi se njega resavaju iz estetskih razloga.

Lipedem zahteva sire opcije lecenja za upravljanje simptomima i sprecavanje progresije, kao sto su promene nacina zivota, potpuna dekongestivna terapija i eventualno liposukcija. S druge strane, celulit se leci promenom ishrane, treninznima poput VacuStep i Power Plate, kao i Ultrakontur tretmanima. 

Za vise informacija pozovite na +381 62 852 10 10 ili nam pisite na slimingstudio@yahoo.com

Recommended Articles

Call Now
Directions