Telefon

+381 62 852 10 10

Email

slimingstudio@yahoo.com

Radno vreme

Pon-Pet: 8-20h

Celulit i trudnoca

 

Celulit i trudnoca – Oko 90% zena u nekom periodu svog zivota dobije celulit. Razlozi nastanka celulita su mnogi:

 

1. genetika- neko ima vecu verovatnocu da ce razviti celulit upravo zbog genetike; ne mozete da promenite svoju DNK ali ne brinite nije svaka nada izgubljena

2. faktori zivotnog stila- visok nivo telesnih masti, alkohol, pusenje, fizicka neaktivnost…

3. starenje- kako starite, tendencija vam je da smanjite sintezu kolagena, a kolagen je vazan protein koji pomaze u stvaranju strukturne komponente mnogih tkiva

4. zadrzavanje vode- masne celije se mogu prosiriti resorpcijom vode, istezuci vezivno tkivo i kolagen koji ga prekriva; voda se najvise zadrzava u stanju gojaznosti i trudnoce

5. visok nivo estrogena- estrogen moze dovesti do zadrzavanja vode, stvaranja fibroblasta i akumulacije masti; najcesce se primecuje u dva stanja, a to su gojaznost i trudnoca

 

celulit i trudnoca

 

Da li je normalno razviti celulit tokom trudnoce?


Sasvim je uobicajeno da se celulit razvije u trudnoci. Razlozi su visok nivo estrogena i zadrzavanje vode.

 

Da li celulit nestaje nakon trudnoce?


Celulit moze nestati nakon trudnoce. Mnoge zene prijavljuju poboljsanja u pogledu izgleda njihovog celulita dok se vracaju na tezinu pre trudnoce.

Stoga vam postizanje normalne telesne tezine posle trudnoće moze pruziti najbolje sanse za poboljsanje stanja.

 

Mozete li se resiti celulita tokom trudnoce?


Pa kako se osloboditi celulita? Narocito tokom trudnoce?

U normalnom slucaju, adekvatna ishrana, ultrakontur i VacuStep je sve sto vam treba da se otarasite dosadnog celulita, ali u toku trudnoce?

Ne preporucuje se gubljenje kilograma i telesnih masti tokom trudoce!


Umesto toga, trebalo bi da se usredsredite na dve stvari:

 

1.Razvijanje vitkog misicnog tkiva
Misici su jedan od najboljih markera celokupnog zdravlja ljudi. Razvijanje i jacanje vaseg misicnog tkiva moze znacajno poboljsati izgled koze i potkoznog tkiva i smanjiti izgled celulita.

Dobra vest je:

Potpuno je sigurno vezbati u trudnoci.

Medjutim, vazno je da razgovarate sa svojim lekarom pre nego sto se pocnete sa bilo kakvim vezbama i treningom.

Ovo su svakako vezbe za celulit koje treba izbegavati:

a)Vezbe koje zahtevaju puno ravnoteze
Ove vezbe povecavaju rizik od pada ili udara u stomak. Izbegavajte ovo!
Uobicajeni primeri su vezbe na jednu nogu.


b) Vezbe koje ukljucuju skakanje:

Ne biste trebali raditi vezbe zbog kojih skacete gore-dole, poput skokova u boksu.
To moze stvoriti veliki pritisak na materici i placenti i moze dovesti do nezeljenih komplikacija.

celulit i trudnoca

A ovu su neke vezbe za celulit koje mozete da radite:

a) Cucnjevi

Ovim potezom treniraju se misici nogu, trbusni misici i gluteus. Mozete koristiti i noslon stolice za podrsku, sto vam omogucava da idete onoliko nisko koliko mozete. 10-12 ponavljanja po seriji je dovoljno.

b) Iskoraci u nazad

Ruke drzite uz bokove. Vase desno koleno ne mora da dodiruje pod. Mozete da koristite stolicu na pocetku kako biste odrzali ravnotezu. Iskorak u nazad trenira misice prednjeg dela butina, unutrasnje butine i gluteus. Uradite 12 ponavljanja na svakoj nozi.

c) Modifikovani bocni iskoraci

Za ovu vezbu uvek koristite stolicu koja ce vam pomoci da odrzite ravnotezu. Neka vam pete budu ravne na podu, a noga koja ne radi ravna. Sa nogom kojom radite lagano cucnite u stranu. Spustite se samo onoliko nisko koliko mozete. Ova vezba ce razraditi misice na prednjem delu butina i tetive na zadnjem delu butina. Uradite 10-12 ponavljanja na svakoj nozi.

2. Ne dobijajte prekomernu tezinu

Ovo je mnogo lakse reci nego uraditi, ali odrzavanje normalne stope gojenja tokom trudnice je dobro iz nekoliko razloga:

a) Smanjuje rizik od gestacijskog dijabetesa( tip dijabetesa koji se javlja najcesce u periodu od 24 do 28 nedelje trudoce)

b) Smanjuje rizik od makrosomske bebe( novorodjence koje je pri rodjenju teze od 4 kilograma)

c)Smanjuje rizik od carskog reza i postporodjajnog krvarenja

d) Smanjuje izgled celulita u trudnoci

Normalna stopa gojenja tokom trudnoje je kilaza pre trudnoce plus 11-40kg. Zdrava individualna ishrana prilagodjena vasim potrebama je jedina israna koja vam moze pomoci u prekomernom gojenju u toku trudoce. Posavetujte se sa vasim lekarom i nutricionistom u vezi stvaranja ovakvog plana ishrane.

3. Blage masaze

Blage masaze mogu pomoci u smanjivanju izgleda celulita, ali najbitnije je da se usresredite na zdravu ishranu koju je izradio nutricionista po vasim potrebama.

 

Zakljucak

 

celulit i trudnoca

 

Celulit i trudnoca – Celulit je izuzetno cesto stanje koje pogađa oko 90% zena. Iako ne znamo tacan uzrok toga, znamo da postoji mnogo faktora koji doprinose njegovom razvoju.

Trudnoca je vreme u kojem vase telo dozivljava mnoge promene – od kojih neke mogu izazvati pojavu celulita. Ali mozete uciniti svoj deo ostajanja aktivnim tokom trudnoce i odrzavanjem normalne telesne tezine, i tako smanjiti izgled celulita. Cak i ako se tokom trudnoce ne resite celulita, bar ste poboljsali kondiciju – sto je neprocenjivo!

Ono sto je jako bitno za trudnice je da nista ne radite na svoju ruku. Ovo informacije su samo u informativne svrhe. Pre nego sto pocnete bilo kakve vezbe ili promenite nacin ishrane posavetujte se sa vasim lekarom, jer su sve vezbe i promene nacina ishrane potencijalno opasne!

Recommended Articles

Leave A Comment

Call Now
Directions