Telefon

+381 62 852 10 10

Email

slimingstudio@yahoo.com

Radno vreme

Pon-Pet: 8-20h

Minerali za celulit

 

Celulit su rupice, izbocine i nepravilnosti na kozi koje se obicno javljaju na butinama, zadnjici, rukama i trbuhu. Uzrok je preveliki procenat masti i vode koji se nakupljaju na podrucju vezivnog tkiva.

Osim viska masti i zadrzane vode, nakupljeni toksini su takođe jedan od najcescih uzroka celulita. To znaci da za uklanjanje celulita morate usvojiti zdrave navike u ishrani, redovno vezbati i detoksikovati telo.

Zdrava i uravnotezena ishrana je bez sumnje najvaznija u borbi protiv celulita. Da bi rezultati bili jos bolji, naravno, povecajte kolicinu fosfora, selena, cinka, magnezijum i bakar. To su minerali koji direktno uticu na nakupljanje masti, vode i toksina. Ovi minerali se unose hranom, a ne suplementima, jer ih telo mnogo bolje apsorbuje. Ako patite od odredjenih bolesti ili uzimate lekove pre nego sto pocnete da uzimate ove minerale, svakako se obratite lekaru.

 

Fosfor


Fosfor pomaze u uklanjanju celulita na dva razlicita nacina. Prvo, stimulise regeneraciju tkiva i celija, sto dovodi do toga da vezivno tkivo pocinje bolje da radi. Smanjuje procenat masti i vode, koji su vodeci uzroci celulita, ali i sprecava dalje nakupljanje vode i masti.

Drugo, fosfor je veoma vazan za razgradnju ugljenih hidrata i masti. Stimulise metabolizam i povecava nivo energije. Povecani nivo energije takodje znaci povecanu verovatnocu vezbanja, sto je neophodno u borbi protiv celulita.

Najbolji izvori fosfora su semenke bundeve, riba (tuna, losos), orasi, govedina i svinjetina.

minerali za celulit

SelenSelen je snazan antioksidans i veoma je efikasan u uklanjanju celulita. Stimulise uklanjanje toksina iz tela i popravlja ostecenja nastala nagomilanim toksinima. Antioksidansi su veoma vazni za odrzavanje zdravlja i funkcije vezivnog tkiva. Selen ce drzati zategnuto vezivno tkivo i smanjiti rizik od prevremenih znakova starenja.

Osim toga, selen stimulise stitnu zlezdu i proizvodnju tiroidnih hormona, sto je neophodno za pravilan i brz metabolizam. Uzimajte selen u kombinaciji sa vitaminom E jer su studije pokazale da ova dva jedinjenja najbolje deluju kada se daju zajedno.

Najbolji izvori selena su brazilski orasi, plodovi mora, hleb od celog zrna, svinjetina, govedina i piletina.

 

CinkCink regulise funkcionisanje celija skoro svakog organa i jedan je od najvaznijih minerala. Bas kao i selen i fosfor, cink je neophodan za rast celija i regeneraciju vezivnog tkiva. Ima snazno antioksidativno djelovanje i smanjuje nivo slobodnih radikala.

Cink promovise i ubrzava razgradnju masti u telu, povecava nivo energije i metabolizam. Regulise nivo secera u krvi, sto je veoma vazno u borbi protiv celulita. Kada nivo secera u krvi nije stabilan, cini se da zudi za uzinom i povecava apetit. Stabilan secer u krvi sprecava zudnju za grickalicama i regulise apetit.

Najbolji izvori cinka su plodovi mora, govedina, spanac, psenicne klice, semenke bundeve i jagnjetina.

 

Magnezijum

 

Magnezijum je vazan mineral koji doprinosi vise od 300 telesnih funkcija.

Magnezijum je neophodan za proces sinteze kolagena. Nedostatak magnezijuma tihi je krivac mnogih ozbiljnih stanja kao sto su depresija, srcane bolesti i, naravno, gubitak snage i elasticnosti koze.

Procenjuje se da vise od 70% ljudi ima nedostatak magnezijuma.

Najbolji izvori magnezijuma su orasi, semenke i zelenis.

minerali za celulit

Bakar

 

Bakar je od vitalnog znacaja za borbu protiv ostecenja celija, sto ce pomoci da se zaustave problemi povezani sa starenjem, kao i stvaranje celulita. Kao i cink, bakar je takodje potreban za zdravo vezivno tkivo.

Namirnice sa najvecim sadrzajem bakra ukljucuju govedju jetru, plodove mora, kelj, semenke suncokreta, soivo, bademe, tamnu cokoladu, sparoge, pecurke, zelje.

 

Zakljucak

 

Vazno je zapamtiti da je dodavanje navedenih minerala samo deo efikasnog programa ishrane protiv celulita. Ako zaista zelite da se resite celulita, moracete da se pridrzavate ishrane koju vam je nutricionista predlozio.Ta ishrana podrzumeva uravnotezenu ishranu, koja ce vam pomoci u ogranicavanju unosenja toksina i masti u vas organizam.

Recommended Articles

Call Now
Directions