Telefon

+381 62 852 10 10

Email

slimingstudio@yahoo.com

Radno vreme

Pon-Pet: 8-20h

Vrste celulita


Celulit nije jedan jedini problem, iako razlicite vrste imaju jednu zajednicku stvar: sve cesce pogadjaju zene nego muskarce. Oni imaju tendenciju da se sporo razvijaju i uticu na razlicite delove tela, a moguce je da osoba pati od vise vrsta.

 

Da li ste znali da postoje razlicite vrste celulita?

vrste celulita

Proces identifikacije je posebno vazan, jer odgovarajuci tretman zavisi od vrste celulita i stadijuma njegovog razvoja. Ako imate problem, dobra je ideja da razgovarate sa strucnjakom, ali ovde cemo nakratko pogledati tipicne karakteristike tri vrste celulita i neke od metoda koje se koriste za njihovo resavanje.

 

Meki celulit


Ova vrsta celulita daje kozi talasasti izgled i, kako mu naziv govori, mekana je na dodir. Meki celulit je uglavnom prisutan na podrucjima gde se nakuplja masnoca, kao sto su nadlaktice i noge, i cesto je praćen prosirenim venama ili pauk venama; dok hodate ili se krecete, mekani celulit ce se takodje pomerati. Ima tendenciju povecanja sa godinama ili povecanjem telesne tezine, a pogorsava se nedostatkom misicnog tonusa.

Pogadjena podrucja: butine, stomak, zadnjica i ruke.
Starost pocetka: Uobicajeno kod zena između 30 i 40 godina.
Izgled: Koza ima zelatinozan izgled, a zahvaceno podrucje se menja pokretom tela. To je izrazenije u lezecem nego u stojecem polozaju.
Tekstura: Mekana, kako joj ime govori, i pomalo spuzvasta.

Resenja/tretman mekog celulita:
Lagani gubitak tezine, uz paznju na visokokvalitetni unos proteina. Vezbajte, obracajuci posebnu paznju na treninge otpora kako biste dobili i poboljsali tonus misica. Kozmeticke kreme treba nanositi masazom kako bi se poboljsala cirkulacija i kombinovati sa proizvodima koji pomazu cirkulaciju i aktiviraju venski povratak. U podrucjima gde postoji visak masti, radio-frekvencijski tretmani mogu biti efikasni, kao i tretmani elektrostimulacije koji isusuju, toniziraju i ucvrscuju. Veruje se da je Endermologie, vrsta mehanicke stimulacione masaze pomocu specijalnog uređaja koji valja i podize tkivo koze, veoma efikasna.

 

Tvrdi celulit


Poznat i kao cvrsti celulit, ovaj tip je cesci kod mladjih zena i uglavnom se nalazi oko bokova i natkolenice. Obicno je to jedan od prvih spoljasnjih znakova celulita. Koza je zategnuta i zrnasta ili sa rupicama poput narandzine kore, a izgled se ne menja pri hodanju ili kretanju; cini se da je koza cvrsto vezana za misic.
Pogađena podrucja: Spoljasnja podrucja kukova i butina, oko leđa i unutar kolena
Starost pocetka: Pocinje vec u adolescenciji; bez ranog lecenja, tvrdi celulit se nikada nece ukloniti.
Izgled: Koza je sa rupicama, ali zahvacena podrucja su konstantna i ne menjaju polozaj pokretom tela.
Tekstura: Cini se da je koza kompaktna i moze biti bolna ili osetljiva na dodir.

Tretmani protiv tvrdog celulita
Korake treba preduzeti cim se problem identifikuje, jer sto se ranije resava, vece su sanse za poboljsanje. Jedan tretman za koji se smatra da pomaze je mezoterapija, koja se sastoji od ubrizgavanja prilagođenih kombinacija lekova, vitamina i prirodnih ekstrakata u sloj mezoderma gde deluju na problem ispod povrsine. Kozmeticke kreme takodje mogu pomoci. Endermoloski i kozmeticki tretmani sa specijalnim aparatima koji pomazu u podizanju i odvajanju celulita od misica mogu biti efikasni.

vrste celulita

Edematozni celulit


Ovo je najmanje uobicajena vrsta celulita, a ujedno i najteza za lecenje. To je rezultat problema slabe cirkulacije pogorsanih znacajnim zadrzavanjem tecnosti. Uglavnom se javlja na nogama, koje gube svoj definisani oblik i dobijaju stubast oblik. Koza moze biti bolna kada se dodirne ili kada pacijent sedi duze vreme.
Pogadjena podrucja: Mogu uticati na butine i kolena, ali najcesce na potkolenicama koje gube definiciju.
Starost pocetka: Oko 20 do 30.

Izgled: Blago „plutast“,skoro kao penasta guma.
Tekstura: Koza je spuzvasta i moze biti bolna na dodir. Postoje znaci venske i limfne insuficijencije na nogama (zadrzavanje vode, oticanje, prosirene vene, grcevi itd.).

Lecenje edematoznog celulita
Edematozni celulit usko je povezan sa problemima zadrzavanja tecnosti i cirkulacije, pa je vazno leciti oba ova stanja; takodje se mogu pojaviti prosirene vene. Preporucuju se biciklizam, hodanje ili plivanje. Kompresivne carape mogu pomoci, kao i tusiranje naizmjenicnom toplom i hladnom vodom, te venotonski dodaci poput ginsenga, mesarske metle (ruskusa) i divljeg kestena, koji pomazu u jacanju zidova vena. Treba izbegavati hranu koja podstice zadrtavanje tecnosti, uključujuci slanu i preradjenju hranu i gazirana pica. Masasa limfne drenaze je korisna, kao i akupresura, i biljni cajevi poput preslice i zelenog caja koji pomazu u smanjenju zadrzavanja tecnosti.

vrste celulita

 

Zakljucak

 

Postoje tri vrste celulita, meki, tvrdi i edematozni celulit

Recommended Articles

Call Now
Directions